Locatie, 1104 EA
+31 (6)21 555 271
michiel@wijnbergh.nl

Bryologie

Stockfotografie, opdrachten, reportages, portretten

Bryologie

Observatorium 1*3.

Dit is een foto van de plantjes die spontaan in mijn Observatorium zijn gaan groeien. Ik heb het idee dat het mossen zijn, maar wat mossen eigenlijk zijn, weet ik dan weer niet. Daar hebben we dan gelukkig Wikipedia voor. Er wordt daar van alles uitgebreid uitgelegd. Meteen met de eerste zin kan ik wel wat: “De mossen of bladmossen (stam Bryophyta Schimper 1836, vroeger ook wel in de rang van klasse als Musci of Bryopsida) zijn kleine, kruidachtige landplanten, die solitair tot dicht op elkaar gepakt groeien in matten of kussens op rotsen, bodem of als epifyten op de stam of bladeren van bomen.” Volgens mij heb ik mossen, ook al weet ik niet wat epifyten zijn.

Als ik iets meer over mijn mosjes wil weten stuit ik al snel hier op: “Mossen hebben een afwisseling van twee generaties: een haploïde gametofyt en een diploïde (2n) sporofyt. Het zijn eenhuizige of tweehuizige isospore diplohaplonten met een dominante gametofyt.”

Natuurlijk!

En dan zo’n zin: “In de levenscyclus van mossen begint de haploïde gametofytfase met de spore en de daaruit groeiende voorkiem of protonema.”

Ik haak even af. Elk moeilijk woord is op Wiki een link die je kan volgen en dan kom je op een pagina met nog veel meer moeilijke woorden die verwijzen naar stukken waar de moeilijke woorden geen link meer zijn, omdat ze veronderstellen dat je inmiddels wel weet wat de haploide gametofytfase is. Nou, mooi niet dus. Ik vind het allemaal razend interessant, maar ik ga nu even niet meer aan een studie bryologie (mossenkunde) beginnen.

Hé, volgens mij zag ik wat bewegen….

Foto: 28-04-2023

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *